Bliv medlem!

Støt kampen mod øjensygdomme
Bliv medlem

Artikelsøgning

Søg

Regnbuehindebetændelse

Iritis

Definition

Udsivning af hvide blodlegemer og proteiner fra regnbuehindens blodkar til væsken fortil i øjet (forreste øjenkammer) er udtryk for en betændelsesrektion i regnbuehinden, som sædvanligvis ikke skyldes infektion med mikroorganismer såsom bakterier og virus. Tilstanden skyldes en overrektion i immunsystemet. Kaldes gigt i øjet og optræder hyppigere hos personer med anden form for gigtsygdom.

Symptomer

Smerter specielt udløst af lys, der får pupillen og dermed den syge regnbuehinde til at bevæge sig. Mere eller mindre sløret syn, lysskyhed og rødt øje er almindelige symptomer.

Undersøgelser

Diagnosen stilles af øjenlægen som med sit øjenmikroskop kan se celler og proteiner som uklarheder (lysvej) i den normalt helt klare øjenvæske. Øjentrykket kan endvidere være forhøjet og give grøn stær.

Behandling

Hormonøjendråber (steroider) virker ved at dæmpe betændelsesreaktionen. For at dæmpe smerterne og forhindre at pupilkanten klistrer fast til linsen gives dråber, som virker lammende på de ringmuskler som styrer nærindstillingsevnen og pupillens størrelse, således at læseevnen ophæves og pupillen udvides.