Bliv medlem!

Støt kampen mod øjensygdomme
Bliv medlem

Artikelsøgning

Søg

Alderspletter på nethinden – AMD

(Aldersrelateret Macula Degeneration)

Definition

Aldersforandringer i og omkring nethindens gule plet (macula): det område, hvor det skarpe syn er lokaliseret (læsesynet). Findes i en tør (ca. 80%) og en våd form (ca. 20%), hvor sidstnævnte er karakteriseret ved væskeudtrædning og deraf følgende hævelse (fortykkelse) af nethinden.

Symptomer

Uklart centralsyn, hvilket specielt giver vanskeligheder ved at læse og genkende ansigter på gaden. Symptomerne kommer ofte langsomt, men kan forværres inden for få dage, hvor synet forvrænges. Sidstnævnte kan være tegn på, at sygdommen er gået over i sin våde form, og undersøgelse hos øjenlæge bør ske inden for 1 uge.

Undersøgelser

Diagnosen stilles af øjenlægen, som med sit øjenmikroskop undersøger nethinden. Hvis der er mistanke om den våde form, vil undersøgelse på en øjenafdeling , med bl.a. en fotografisk kontrastundersøgelse, være nødvendig.

Behandling

Tabt syn kan sædvanligvis ikke genvindes. Behandlingens formål er derfor i hovedsagen at forhindre yderligere synstab. Indtagelse af vitaminer (A, C og E) og mineraler i zink doseringer, der er 20-50 gange det normale, kan sænke risikoen for en væsentlig forværring med op til 40%. Den våde form kan i visse tilfælde behandles med en såkaldt kold laser (PDT - photo-dynamisk terapi). og - som noget nyt - ved injektion i øjet med en medicin, som forhindrer dannelsen af nye blodårer.